planiranje adaptacije

Planiranje adaptacije

Donji-Trupci-04

Adaptacija kuće, stana ili jedne prostorije u stanu obuhvaća toliko raznovrsnih, ali međusobno povezanih i uzajamno ovisnih radova, te isto toliko specijaliziranih izvođača radova, da vrlo lako dolazi do potpune zbrke. Nepotrebni zastoji, uzrujavanje, viši troškovi, ponavljanje nekih radova – sve se to može izbjeći pravodobnim i dobrim planiranjem adaptacije. Prije početka radova morali biste točno znati što se sve mijenja u kući. Zato najprije sakupite sve bitne podatke o stambenom prostoru u kojem stanujete.

Donji-Trupci-03-e1501229245986

Prostor – Izmjerite sve prostorije i ucrtajte ih zajedno sa prozorima i vratima na nacrt (ne zaboravite slobodan prostor koji je potreban za otvaranje vrata).

Instalacije – Na kopiji takvog nacrta (koji dekorateri nazivaju „prostornim pregledom“) označite položaj postojećih instalacija i sličnih uređaja.

Struja – brojila, prekidači, utičnice, grla za žarulje.

Plin – brojila, cijevi, pipci, priključci.

Voda – glavne dovodne cijevi, ventili, rezervoari, slavine miješalice, odvodi, bojleri.

Ventilacija – ventilatori, cijevi, rešetkasti otvori.

Grijanje – bojleri centralnog grijanja, radijatori, ognjišta, kamini, grijalice, peći.

Kanalizacija – kanalizacijski odvodi, cijevi, šahtovi, slivnici.

Postojeće stanje – Pomažući se crtežom sastavite popis svih nedostataka koje ste primijetili prilikom pregleda kuće-stana. Razvrstajte ih u tri grupe.Građevinski nedostaci pukotine u zidovima i stropovima, popucali krovni pokrivač, oštećeni vanjski zidovi, popucali ili izlizani podovi.

Instalacije – stari električni vodovi, začepljene plinske cijevi, rezervoari i spremnici za vodu koji propuštaju, stare i oštećene slavine.

Nedostaci uzrokovani prirodnim utjecajima: vlažna i suha trulež, vlažne mrlje, crvotočje

Raspored

Izmjerite sve komade namještaja koje posjedujete ili namjeravate kupiti, ucrtajte ih u plan, ili, još bolje, izrežite komadiće obojenog papira tako da njihovim pomicanjem po tlocrtu unaprijed odredite idealan raspored namještaja (imajući u vidu sve prometne površine u stanu i odnose između pojedinih područja-prostorija). Ako pravovremeno razmislite o namjeni prostorija i njihovih dijelova, brzo ćete doći i do konačnih rješenja za rasvjetu, za vrstu pokrivača poda te materijala za oblaganje zidova.

Ucrtajte u plan položaj rasvjetnih tijela i zabilježite sva opažanja i zaključke što se tiču podova i zidova u prostorijama koje namjeravate adaptirati.

Druge pripreme

Skupite kataloge svih predmeta koje želite kupiti kao što su kuhinjski elementi, sudoperi, kade i drugi sanitarni uređaji; prikupite sve moguće informacije o ponudi na tržištu. Koordinirajte boje svih stvari i uređaja za domaćinstvo nastojeći da se uklapaju u opću kolorističku shemu (s nekim predmetima, kao na primjer, s kadama i umivaonicima treba biti oprezan jer je raspon boja prilično skroman). Boje pojedinih ploha i predmeta-npr. podova, vrata, prozora i zidova ne mogu se planirati pojedinačno.

Popis radova

Za svaku prostoriju sastavite detaljan popis svih potrebnih radova. Ugradnja opreme i završni radovi na podovima i zidovima obično se izvode pri kraju adaptacije, no narudžbe za isporuku te opreme i materijala moraju se obaviti mnogo ranije kako ne bi došlo do nepredviđenog zakašnjenja i pomicanja pojedinih radova. U svakom slučaju, rokovi isporuke pojedinih uređaja i materijala su vrlo važni, pa vam savjetujemo da i o njima vodite temeljite bilješke, uz napomenu da se drugi rokovi lako mogu još više produžit.